Είμαι ο Ευάγγελος Καλαϊτζίδης και εδώ θα βρεις ιδέες , παρουσιάσεις εργαλείων , tips και άλλα τόσα ενδιαφέροντα απο τον χώρο του ελαιολάδου.

Contact Me

  • Home
  • /
  • EVOONEWS
  • /
  • Πως αυξάνετε η άνθιση και το ποσοστό καρπόδεσης των ελαιόδεντρων
Μπουμπούκια άνθεων ελιάς 2019

Πως αυξάνετε η άνθιση και το ποσοστό καρπόδεσης των ελαιόδεντρων

Η καλή απόδοση της παραγωγής των ελαιόδεντρων καθορίζεται και από το βαθμό καρπόδεσης των ανθών σε ευνοϊκές συνθήκες περιβάλλοντος. Η συνεισφορά ενός ισορροπημένου προγράμματος λίπανσης με την κατάλληλη παροχή των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων είναι αναγκαία ώστε να ενισχύσει την ανθοφορία και την καρπόδεση στο μέγιστο.

Ένα ώριμο δένδρο ελιάς στο στάδιο της πλήρους ανθοφορίας μπορεί να έχει μέχρι και 500.000 άνθη. Από αυτά μόλις το 10% – 15% καταλήγουν σε σχηματισμό καρπού ενώ τελικά μόλις το 1-2% αυτών σχηματίζουν τις εμπορικές παραγωγές.

          Άζωτο – Φώσφορος – Κάλιο

Το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο είναι όλα τους πολύ σημαντικά θρεπτικά για την ενίσχυση της ανθοφορίας και της καρπόδεσης. Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος του αζώτου και του φωσφόρου στα νεαρά φυτά. Όταν τα στοιχεία αυτά βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες μέσα στα φυτά, το δένδρο ανταποκρίνεται θετικά σε κάθε επιπλέον παροχή ποσότητας ενός εκ των θρεπτικών αυτών στοιχείων. Υπερβολικές όμως ποσότητες θρεπτικών στοιχείων μπορεί να οδηγήσουν σε ανισορροπία θρέψης με μειωμένα αποτελέσματα.